perjantai 15. helmikuuta 2013

Ympäristötoimintapäivät 2013: Kuinka nuorista tulee osa liikettä



Ympäristöjärjestöjen 16–20 –vuotiaille nuorille suuntaamat ympäristötoimintapäivät järjestettiin Virroilla 1.-3.2.. Toimintapäiville osallistui kuutisenkymmentä nuorta eri puolilta Suomea sekä Ruotsista, Virosta ja Tanskasta. Maan ystävien työpajoissa pohdittiin ilmastoaktivismia eri puolilla maailmaa ja tutustuttiin elektroniikantuotannon epäkohtiin. 

Ympäristötoimintapäivien avajaiset

Vedin kaimani Anni Aroluoman kanssa elektroniikka-aiheisen työpajan, johon osallistui kaikkiaan kymmenen fiksua ja valveutunutta nuorta. Elektroniikan tuotannossa ja e-jätteen hävittämisessä on paljon epäkohtia, ja lähestyimme asiaa tutustumalla kännykän elinkaareen. Lisää tietoa elektroniikantuotannon epäkohdista voi lukea Finnwathin raportista.
Elektroniikkajätteeseen liittyvistä ongelmista voi puolestaan lukea Eetin vasta julkaistusta selvityksestä. 


Nuoret kulutuspajassa

Tapahtumaan osallistuneita nuoria ei voi moittia siitä, että he olisivat välinpitämättömiä maailman epäkohtien edessä. Päinvastoin osallistujista suorastaan huokui huolestuneisuus maapallon tilasta ja tulevaisuudesta. Viikonlopun jälkeen kysyin: Miten tämä valtava potentiaali, joka näissä nuorissa on, käännetään vaikuttavaksi toiminnaksi?

Jotta yleinen huolestuneisuus saataisiin kanavoitua toiminnaksi, tarvitaan joukko ihmisiä toimimaan yhdessä. Ympäristöasioista huolestunut nuori voi kokea olevansa varsin yksin ajatustensa kanssa, jos kaveripiiristä ei löydy samalla tavoin ajattelevia ihmisiä.

Olen sitä mieltä, että ympäristötoimintapäivien kaltaisen tapahtuman suurin arvo on siinä, että se saattaa yhteen samanhenkisiä ihmisiä eri puolilta maata. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin kasvaa, jos huomaa, että on olemassa muitakin ihmisiä, jotka ovat valmiita työskentelemään samojen asioiden hyväksi. Ihannetilanteessa näistä fiksuista ja tiedostavista nuorista kasvaa rohkeita ja aktiivisia kansalaistoimijoita, jotka vielä muuttavat maailmaa.

Kuten Jonas Biström ympäristötoimintapäivien päätössanoissa totesi, aktivismi ei aina ole helppoa tai kivaa eikä se edes tee ihmistä onnelliseksi. Usein kyse on vain siitä, että meidän on pakko toimia, jotta maailma olisi siedettävä paikka.

Erityisesti nuorten ihmisten on hyvä muistaa, että vallassa olevat tahot harvoin luopuvat vallastaan vapaaehtoisesti. Valta on otettava, jokaisen sukupolven tulee tehdä se vuorollaan. Vallan ottamisesta seuraa väistämättä konflikti, mutta tuo konflikti on pieni hinta siitä, että tämän ajan räikeimmät ympäristöongelmat saataisiin ratkaistua. Nyt vallassa oleva sukupolvi on jo osoittanut, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltaista ongelmaa ei voi ratkaista heidän opeillaan.

Toivon todella, että nämä ympäristötoimintapäiville osallistuneet nuoret ja heidän kaltaisensa ovat niitä, jotka seuraavaksi ottavat vallan käsiinsä: Silloin päättäjät osaisivat vihdoin tehdä viisaita ja ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä päätöksiä, ja edellinenkin sukupolvi voisi nukkua yönsä rauhassa.



Kuvia ja lisää tarinoita Ympäristötoimintapäivistä osoitteessa miljonaktion.fi.


Anni Kiviranta
(Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 15.2.2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti